Training
de Islamitische patiënt met kanker

 • “Er is een zoon meegekomen, die zou mijn uitleg vertalen aan zijn vader, maar hij vertaalt nauwelijks iets van wat ik zeg”

 • “Mevrouw blijft maar zeggen dat ik wat moet doen aan de pijn, maar ik weet niet gewoon meer wat ik moet doen, niets lijkt te werken”

 • “De dochter heeft mij verzocht het woord kanker niet in de mond te nemen, maar waarom eigenlijk niet?”

 • Herken jij dat je vragen hebt over opvattingen van zorg door oncologiepatiënten uit de Islamitische cultuur? Dat je niet altijd weet wat gangbaar is, of hoe je ermee om kunt gaan? En dat het soms ook invloed heeft op jullie omgang met elkaar? Onbegrip en mogelijk ook irritatie kunnen aan de orde zijn als jij vanuit je Westerse cultuur een oncologiepatiënt behandelt uit een andere cultuur.

  In deze training ontvang je meer kennis over de Islamitische cultuur. Tevens komen ook andere culturen kort aan de orde. Verschillen tussen de Islamitische en Westerse cultuur in relatie tot zorg worden toegelicht. De docenten gaan verder in op opvattingen over zorg, tradities, rituelen, kanker en sterven vanuit de Islamitische cultuur om zo de patiënt en zijn naasten beter te kunnen begrijpen. Tevens reflecteer je op je eigen houding in relatie tot patiënten uit andere culturen.

  Met behulp van eigen casussen worden rollenspellen geoefend. En uiteraard is er ruimte voor het uitwisselen van je ervaringen uit met andere zorgverleners.

  Deze training wordt verzorgd door Dick Eric van Dorsten, voorheen geestelijk verzorger in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en bij de protestantse zorggroep Crabbehoff te Dordrecht. Op dit moment werkt hij als geestelijk verzorger in Canada. Hij verzorgt de training daarom alleen online (vanuit Canada).

  Doelgroep: paramedici en verpleegkundigen
  Datum: 25 november 2021 is GEANNULEERD
  Locatie: ONLINE
  Incompany: Deze training is ook incompany of voor je netwerk in te kopen, vanaf 5 deelnemers mogelijk. Informeer voor tarieven en mogelijkheden.
  Studiebelasting: 5 uren (inclusief voorbereiding).
  Accreditatie:: 4 punten voor oncologiefysiotherapeuten, en oedeemfysiotherapeuten, of 4 punten in het vrije deel (KNGF) of op aanvraag.

  Programma: Download hier het programma.

  Aanmelden voor deze training (of meer informatie aanvragen)