e-Health en apps                      Opdehoogteknop

Binnen de zorg zijn ongeveer 10.000 apps en verwachte eHealth mogelijkheden beschikbaar voor patiënten en zorgprofessionals (bron: www.digitalezorggids.nl). Ik geloof erg in de ondersteunende mogelijkheden van deze toepassingen. Deze toepassingen kunnen mensen ondersteunen in het verkrijgen van kennis, het monitoren van lichamelijke signalen, opbouwen van vertrouwen in het lijf, het overdenken/maken van beslissingen, het zetten van stappen, ed.

Enige tijd heb ik eHealth-toepassingen (zoals een app of een interventie) verzameld, waarvan ik denk dat deze ook binnen de oncologie goed toepasbaar is. Hierbij wordt zoveel mogelijk verwezen naar bestaande sites en blogs, zowel vanuit ontwikkelaars maar als dat te vinden is ook vanuit patiëntenperspectief. Ik heb geprobeerd steeds vooraf contact te hebben met de ontwikkelaars over de app of interventie. Of ik heb hem opgenomen omdat ik hoor dat hij veel gebruikt wordt door patiënten.
Verder is er een mogelijkheid om reacties achter te laten. Of nieuwe suggesties te doen. Het zou mooi zijn als deze pagina een bron van wijsheid voor e-Health zelfmanagementondersteuning in de oncologie wordt.

Categorie: Keuzehulpen
Website: Onco-appstore Op kanker.nl is een pagina ingericht met apps die geschikt zijn voor mensen die behandeld worden/zijn voor kanker. Een onderdeel van deze appstore zijn beschikbare keuzehulpen voor mensen met kanker. Je vindt er ook enkele apps voor communicatie en voor herstel.
Prijs: gratis
Info web: Onco-appstore

Categorie: Energiemanagement
App: Ommetje . Een nieuwe en inmiddels al veel gebruikte app van de hersenstichting. Uitgangspunt is: elke dag een wandelingetje is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. Je kunt XP's verdienen met gemaakte wandelingen, je kunt medailles verdienen en er wordt een ranglijst bijgehouden. Ook kun je groepjes/teams aanmaken en "met elkaar" lopen. Verder worden er hersenfeitjes gedeeld.
Prijs: gratis.
Info web: Ommetje
Gebruiker: "Eenvoudig en motiverend."

Categorie: Energiemanagement
App: Daglijst Met behulp van deze app kan iemand bijhouden wat hij/zij doet op een dag en hoeveel energie het kost/pijn het geeft. De ingevulde lijsten kunnen gedeeld worden met een zorgverlener. De app geeft een reminder om je activiteiten in te vullen, en geeft heldere instructies.
Prijs: gratis
Beschikbaarheid: op dit moment alleen in de Google Appstore.
Info web: www.revalidatieapps.nl/daglijst
Gebruik: De app wordt gebruikt in de revalidatie, en is geschikt voor mensen met hersenletsel, maar kan ook binnen de oncologische zorg gebruikt worden als alternatief voor een papieren versie.

Categorie: Energiemanagement
App: Untire. De Untire app is een makkelijk te gebruiken app die als doel heeft om mensen met (ernstige) kankergerelateerde vermoeidheid te helpen met inzicht in gedrag, gedachten en symptomen. Met dit inzicht kan het energieniveau beter beheerd worden, gedrag aangepast worden, gedachtepatronen herkennen en uiteindelijk de kwaliteit van leven verbeterd worden. De app biedt hiervoor een stap voor stap programma.
Prijs: gratis.
Info web: Untire
Gebruiker: "This app is full of great insights - helping me to manage positivity and energy."

Categorie: Mentaalmanagement
App: Mindfulness App Deze app stimuleert het trainen van mindfulness door meditatie en yoga oefeningen, praktische aanwijzingen en herinneringen gedurende de dag.
Prijs: 3,49
Info web: www.mindfulnessapp.nl
Gebruiker: "Ik vind het een fijne app om naar te luisteren Het doet me goed om hem te gebruiken."

Categorie: Sociaalmanagement
App: Aya Match Deze app is bedoeld voor jongvolwassen kankerpatiënten en hun omgeving te helpen in contact te blijven tijdens (en na) kanker.
Prijs: gratis
Info web: www.ijsfontein.nl/projecten/match-app

Categorie: Sociaalmanagement
App: Before you leave Deze app is bedoeld om een levensdocument te maken. De app beschikt over handige vragen (soms luchtig, soms diepgaand) waarop men de antwoorden vastlegt als tekst, audio of video, bedoeld te delen met naasten en daarmee het contact te versterken.
Prijs: gratis
Info web: www.beforeyouleave.nl
Gebruiker: "Een mooie rustige app die steunt in vragen en herinneringen vastleggen."

Categorie: Informatiemanagement
App: Palliarts Hoewel deze app voor artsen is ontwikkeld, kunnen alle zorgverleners, maar ook patiënten van deze app gebruikmaken. De app geeft informatie op landelijk en regionaal niveau over palliatieve zorg. In deze app vind je de richtlijnen, checklists, organisaties die je kunt betrekken (per regio instelbaar) en voorlichtingsfolders voor patiënten.
Prijs: gratis
Info web: www.pallialine.nl

Categorie: Informatiemanagement
Website: B-Bewust Deze website ondersteunt mensen die te maken hebben met (mogelijke) borstkanker en/of erfelijke belasting bij het houden van eigen regie tijdens gesprekken met zorgverleners. Op de website is per thema een groot aantal voorbeeldvragen opgenomen die een betrokkene zou kunnen hebben. Door eenvoudig de vragen te selecteren die men wil stellen wordt een persoonlijke checklist samengesteld, die geprint kan worden. Verder geeft de site tips voor eigen regie en informatie over borstkanker en erfelijke belasting.
Prijs: gratis
Info web: www.b-bewust.nl
Gebruiker: "B-bewust biedt een eenvoudig doorkliksysteem en heeft mij meer zekerheid gegeven omtrent mijn situatie."

Categorie: Mentaalmanagement
Interventie: Minder angst bij kanker Deze interventie is een 3 maanden durend online programma voor mensen die kanker hebben gehad en last hebben van angstklachten. Doel van de interventie is het leren leven met de dreiging van een levensbedreigende ziekte als kanker. De zelfhulptraining is een programma op maat; op basis van een begintest wordt een selectie van modules aangeboden. Iedereen met angstklachten kan deelnemen, doch is het programma niet geschikt voor mensen met ernstige klachten. Vrouwen met borstkanker kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.
Prijs: 44 euro.
Info web: www.hdi.nl/minder-angst-bij-kanker/
Deelnemer: "Het gaat nu gelukkig beter met me, ik heb veel aan de training gehad."

Categorie: Monitor-tools
App: Medisafe Deze app is goed beoordeelde medicatiemanager. De app is bedoeld voor mensen die zelf medicijnen innemen, maar een herinnering nodig hebben voor de dosering en het innemen van het juiste medicijn. Indien gewenst kunnen ook metingen (zoals bloeddruk of glucose) worden toegevoegd en medicatierapportages opgesteld. Er zitten diverse extra opties in de app, maar het is voornamelijk een handige app voor medicatiemanagement.
Prijs: gratis
Info web: www.medisafe.com
Patiënt: "Geeft een seintje wanneer ik welk medicijn in moet nemen. Erg eenvoudig in te stellen en werkt uitstekend. Echt een top app!"

Categorie: Mentaalmanagement
App: Mr Mood Deze visuele app is bedoeld om dagelijkse stemming te monitoren en inzicht te krijgen in de emotionele toestand over een langere looptijd. De app is zeer eenvoudig in gebruik en voor mensen die nog geen ervaring hebben met het gebruiken van apps geschikt. Met behulp van vijf verschillende emoticons, plaatjes met een lachend of een verdrietig gezicht, kan dagelijks de stemming aangegeven worden. Een herinnering kan worden ingesteld.
Prijs: 1,09 euro. Alleen voor Iphone en Ipad.
Info web: http://www.1button.co/mrmood
Gebruiker: "Werkt handig en overzichtelijk je kunt alles makkelijk zien heel overzichtelijk"

Categorie: Energiemanagement
Interventie: MinderMoebijKanker Deze interventie is geschikt indien er minstens een half jaar sprake is van last van ernstige vermoeidheid die hindert in de dagelijkse bezigheden en af en toe tot wanhoop leidt. De interventie leert door middel van opdrachten en oefeningen (30 min per dag) effectiever met energie om te gaan en wordt online begeleid door een therapeut.
Prijs: vergoeding via de basisverzekering
Info web: https://www.hdi.nl/minder-moe-bij-kanker
Patiënt: "Ik begon de therapie sceptisch. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar het is me erg goed bevallen. Ik kan nu echt beter met de vermoeidheid omgaan en slaap veel beter."

Categorie: Informatiemanagement
App: Mammarosa borstkanker voorlichting Deze app geeft informatie over borstkanker in 12 talen, naast Nederlands, Berbers, Chinees, Duits, Engels, Frans, Marokkaans, Papiaments, Portugees, Spaans, Surinaams en Turks. De app geeft voorlichting en informatie over preventie, herkennen en behandelen van borstkanker voor allochtone vrouwen en migranten in hun eigen taal. In de app (en ook op de website) kunnen zij tevens diverse voorlichtingsfilmpjes in hun eigen taal bekijken en beluisteren.
Prijs: gratis
Info web: http://www.mammarosa.nl

Categorie: Mentaalmanagement
App: Therappi. Met deze app kan iemand dagelijks (of wekelijks) zijn stemming eenvoudig bijhouden. De app geeft daarbij meer inzicht in depressieve klachten, leert negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen in meer reële gedachten. De app bevat een gereedschapskist met ondersteunende opdrachten en is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie. Het is nadrukkelijk geen vervanging van psychologische hulp maar een eenvoudig en helder instrument om meer inzicht te krijgen in de invloed van (negatieve) gedachtes.
Prijs: gratis
Info web: www.molemann.nl
Patiënt: "Eindelijk een Nederlandse stemmingsapp. Een aanrader".

Categorie: Emotiemanagement
Interventie: Op adem na borstkanker Deze online interventie ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden. De interventie is effectief voor vrouwen met milde emotionele klachten, een zelftest op de website helpt te bepalen of de potentiële deelnemer binnen de doelgroep valt. De interventie wordt momenteel aangeboden via de Stichting Ook.
Prijs: via een abonnement op MijnOok kun je de interventie verder gratis volgen.
Info web: www.opademnaborstkanker.nl
Blog: blog op www.karify.com
Gebruiker: "“Het liefst was ik eerder begonnen met de website, bv een maand na de chemo. Op dat moment zocht ik hulp bij een psycholoog (…). Zodra ik met het programma begonnen was ben ik met die hulp gestopt, omdat het programma mij steun genoeg bood…” (deelneemster BREATH-onderzoek)".

Categorie: Energiemanagement
App: Slaap lekker Deze app helpt slaapproblemen in kaart te brengen. Het is een programma dat kan helpen wanneer mensen moeite hebben met in- of doorslapen of problemen met het dag- & nachtritme. Er zijn praktische opdrachten en tips om slaapklachten te verminderen en men kan een slaapdagboek bijhouden. De app is ontwikkeld door VGZ maar voor iedereen beschikbaar. Indien verzekerd bij VGZ, IZA en IZZ is tevens online coaching beschikbaar.
Prijs: gratis
Info web: www.vgzslaaplekker.nl
Gebruiker: "Als je minder goed slaapt, kan de app je bewust laten worden waarom je minder goed slaapt".

Categorie: Monitor-tools
App: Pijndagboek Deze app is bedoeld om pijnklachten en het verloop daarvan te monitoren. Op eenvoudige wijze maakt de app gebruik van een VAS-schaal: je schuift de meter naar het cijfer voor de pijnintensiteit. Tevens kan de locatie daarbij aangegeven worden. Grafieken van het pijnverloop kunnen gedeeld worden met de zorgverlener.
Prijs: gratis
Info web: www.pijndagboek.info
Patiënt: "Handig om een patiënt mee te geven i.p.v. een papieren pijndagboek. Deze app geeft een herinnering en houdt de pijn goed bij. Vervolgens kan de arts makkelijk in een grafiek zien wanneer er meer pijn optrad."

Categorie: Informatiemanagement
App: Pal voor U Deze app geeft basisinformatie over palliatieve zorg. Zoals wat is palliatieve zorg, waar wordt palliatieve zorg gegeven en wat kost dat? Ook is er aandacht voor allerlei aspecten rondom het levenseinde.
Prijs: gratis
Info web: http://palvooru.nl
Gebruiker: "Praktische app, complimenten".

Categorie: Informatiemanagement
App: OWise. Dit is een app en website voor mensen met/na borstkanker. OWise borstkanker helpt alle informatie over iemands situatie op één plek bij elkaar te zetten. Er zit een functie op om gesprekken op te nemen, vragen aan artsen te noteren, gepersonaliseerd behandelschema, agenda en vragenlijsten. Ook is de gemoedstoestand op div. gebieden (grafisch) te volgen, denk aan vermoeidheid, pijn, eetlust, oedeem etc.
Prijs: gratis
Info web: www.owise.nl
Blog: www.digitalezorggids.nl/blog
Video: www.digitalezorg.nl/Owise
Patiënt: "Ik ben de app meteen gaan gebruiken en kreeg informatie over mijn ziekte en ook vragen die ik aan mijn arts kon stellen. Ook de gespreksopnamefunctie was een steun in de rug".

Categorie: Informatiemanagement
App: Survivor Care De Survivor Care app is ontwikkeld voor patiënten die zojuist hun behandeling voor kanker hebben voltooid en beginnen met de follow-up. De app biedt informatie over follow-up en herstel na een behandeling van kanker. Er kan een Survivor Care Plan worden opgesteld ten behoeve van shared care in de nazorg (huisarts en oncoloog). De app wordt in diverse ziekenhuizen gebruikt en is toegankelijk via een QR-code. De doelgroep is met name gericht op mensen met teelbalkanker, maar kan ook breder gebruikt worden
Prijs: gratis (alleen Appstore voor Iphone en Ipad)
Info web: http://survivorcare.umcg.nl
Gebruikers: de app krijgt 4,5 ster op de digitalezorggids, maar heeft nog geen reviews.

Categorie: Mentaalmanagement
App: Robbin. Dit is een app voor mensen met/na borstkanker om hen te ondersteunen bij het vergroten van de mentale fitheid. Met behulp van de app kan iemand zijn stemming volgen (dagelijks een cijfer geven) en zitten praktische oefeningen uit de positieve psychologie, de cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Tevens is onderling contact (lotgenoten, maar ook met zorgverlener) mogelijk, om elkaar te ondersteunen.
Prijs: gratis
Info web: www.metrobbin.nl
Patiënt: "Robbin is een fantastische app waar je lotgenoten kunt ontmoeten. Je anonimiteit kun je zelf bepalen, de app is heel duidelijk en inspirerend. De oefeningen en tips, gegeven in de app, zijn erg nuttig".